SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Åhus Tennisklubb
Tennis
Vuxen

Att vara tävlingsledare – en träff med Mattias Olsson
2015-10-21 20:58
Mattias Olsson
Åhus Tennisklubb fick en träff med en av våra tävlingsledare, Mattias Olsson. Vi träffas i sorlet en fredagskväll på Åhus Gästis och letar oss till en lugn hörna där Mattias kan berätta vad det innebär att vara tävlingsledare.


Till vardags är Mattias chef för gymnasie- och vuxenutbildningen i Kristianstad. Han berättar att han spelade en hel del tennis som liten, men egentligen var bordtennis hans idrott. När familjen flyttade till Åhus från Malmö så började hans äldsta dotter, Moa, börja spela tennis som sju-åring. Tennisklubben i byn var känd för Mattias sedan tidigare, som hade hört talas om juniorverksamheten framförallt. Tennisen blev en del av Mattias liv igen. Idag spelar han och alla hans tre döttrar i klubben. Jessika, hans fru, spelar inte, men bidrar genom att ansvara för ansökningar till Idrottslyftet för tennisklubbens räkning.

 

Varför tävlingsledare?

Ulf Samuelsson behövde hjälp i klubben och tillfrågade André Danielsson. André i sin tur frågade om inte Mattias också ville utbilda sig som tävlingsledare. De började med att arrangera vår inomhustävling, första gångerna på dispens från tennisförbundet, då bägge två saknade formell utbildning. Det var så det började för tre år sedan.

 

Hur blir man tävlingsledare?

Mattias och André gick utbildning i Jönköping i regi av Svenska Tennisförbundet. Tack vare det, har Mattias idag behörighet att leda tävlingar på nationell nivå, nivån under Future och Challenger. Tennisförbundet har som mål att få så många juniorer att börja tävla och då är utbildade tävlingsledare en nödvändighet. Mattias upplever idag att intresset ökar för tennistävlingar, men fortfarande är det endast 3 av 10 tennisjuniorer som tävlar. För lite äldre juniorer som vill börja tävla blir steget in i tävlingsvärlden för stort och svårt.

 

Vilka svårigheter kan uppstå som tävlingsledare?

Mattias har arrangerat sex tävlingar hittills i samarbete med André Danielsson. Den avgörande faktorn för en lyckad tävling är förhandsplanering. Han menar att det gäller inte bara att få till ett bra spelschema utan allt runt omkring måste klaffa; bollar, café, domare och annat.

Det svåraste är nog att hålla tidschemat hela tiden. Annars uppstår varje dag tvister mellan spelare om domslut och annat som tävlingsledaren eller matchledare får gå in och lösa.

Mattias minns två speciella incidenter som han varit tvungen att ta kontroversiella beslut. I en Flickor-14-match på grus ute uppstod konflikt om ett domslut. Efter långa diskussioner beslutade spelarna att spela om bollen. Tyvärr missade spelarna att hålla ordning på ställningen. Mattias fick gå in och avgöra om gamet var färdigspelat eller inte. En av spelarna blev upprörd och hennes föräldrar tyckte att det var orättvist dömt. Matchledaren är dock suverän i ett sådant fall. Som tur var tog sig flickan samman och vann till slut matchen, faktiskt, fortsätter Mattias.

I en herrmatch i turneringen på Täppet klagade en av spelarna på kramp och önskade längre och längre pauser mellan bollarna. Motståndaren gick motvilligt med på det vid ställningen 30-30 i ett game. När sedan spelaren begärde ett medicinskt avbrott vid nästa game-byte blev motståndaren upprörd. Han tyckte att han redan beviljat honom en paus. Mattias fick som matchledare ta beslutet att tillåta spelaren med kramp en dubbelt så lång paus vid game-byte då det är okej att ansöka om det vid game-byte, inte mitt i gamet. Den upprördhet som motståndaren kände ledde till att han förlorade hela matchen.

 

När används domare i turneringar?

Förbundet kräver att domare används i ålder upp till 10 år. Efter det, dömer spelarna själva, om möjligt. Principen är att varje spelare dömer på sin sida av banan.

 

Vilken är den roligaste tävlingen du lett?

Vår turnering ute är väldigt kul, men det mest speciella var nog när vi arrangerade SM-finalerna på grus i augusti 2014. Åhus, med Christian och Eric Samuelsson och Andreas Morberg spelade fantastisk tennis och skakade till och med KLTK i finalen.

Det var roligt att som tävlingsledare få så positiv feed-back från tennisförbundet som vi fick för det arrangemanget. Nu finns möjligheter till fler arrangemang i framtiden om vi vill och orkar. Kanske en future-turnering, hoppas Mattias.

 

Vad skulle du vilja göra i framtiden?

Mattias ser gärna att klubben hittar möjligheter att arrangera någon mer tävling, kanske ett klubbmästerskap under sommaren ute.

”För min egen del vill jag gärna utbilda mig mer och kanske utbilda mig till tennisdomare. Som 15 till 20-åring var mitt drömyrke musikjournalist. Om någon skulle fråga mig idag, skulle jag säga att mitt drömjobb skulle vara tennisdomare på ATP/WTA-touren”, säger Mattias med ett leende.

 

Åhus Tennisklubb önskar Mattias Olsson lycka till med hans satsning inom tennis och tackar för pratstunden. 


Nyhetsarkiv
"Damernas" på tisdagar 2017-06-24 18:43
Start vuxenträning 1/102016-09-29 16:18
Sista utepasset eller?2016-08-28 22:10
Utomhusspel damer2016-05-02 09:00
Nytt gäng i hallen2016-04-02 17:24
Nyheter från gymmet2015-10-25 15:38
Damtennis2015-08-29 08:20
Bollmaskin att hyra2015-08-29 08:18
TG-Veteranerna2015-08-29 08:17
Gruppspel H HT-20152015-08-24 22:31
Gruppspel Roger HT-20152015-08-24 22:24