SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Åhus Tennisklubb
Tennis
Junior

Syfte och mål med verksamheten

Åhus Tennisklubbs vision är en tennisklubb för alla – här ska man kunna nå sina tennismål. Vi tycker tennis är en idrott att ha med sig hela livet. Här spelar vi tennis för att det är roligt, utvecklande och för att må bra, men också om man vill satsa på sin tennis och försöka nå den yttersta eliten.

 

Träningen sker i positiv anda. Vi ska respektera tränarnas instruktioner och våra medspelare, men behöver också själva vara aktiva för att få så effektiv träning som möjligt och ett bra träningsklimat. Tränarna ska bidra till att förmedla gott sportmannaskap. Vi ska hjälpas åt att vara positiva förebilder för varandra genom att uppträda bra mot ledare, spelare, domare både på och vid sidan av banan.

 

Tennisträningen bedrivs till stor del i grupp. Ambitionen är att man ska utveckla sin tennis både tekniskt och fysiskt. Vi vill uppmuntra försöken och inte alltid bara resultaten. Vi har därför olika grupper som ska tillgodose alla spelares spelnivå och tennismål.

 

Det är framför allt spelarens arbetsinsats och spelstyrka på träning som avgör vilken grupp som är lämplig för spelaren. Det är tränarnas uppgift att avgöra vilken grupp som spelaren ska träna i för bästa resultat för varje spelare och grupp.

Träningsnivåer

Tenniskul: Här tränar de yngsta spelarna. Fokus ligger på att lära sig grunderna i tennis, ha kul och få barnen intresserade av tennis. Man spelar på liten bana med olika typer av bollar (skum, röd och orange) för att skapa bra förutsättningar för att ta sin tennis vidare.

 

Tennisskolan: Fortsättning på Tenniskul. Här börjar man jobba mer på tennistekniken och spelar fortfarande på olika typer av bollar (skum, röd och orange) på både begränsad tennisbana och stor tennisbana.

 

Utvecklingsgrupper: Här spelar man på hel bana med grön och gul boll, och är en grupp om man vill utvecklas till tävlingsspelare. Spelaren uppvisar goda utvecklingsmöjligheter, spelar matchskola och har börjat spela sina första tävlingar. Det erbjuds även fysträning i denna grupp vilket kan bidra ytterligare till utvecklingskurvan. Denna grupp passar även motionsspelare som vill utvecklas i tennis.

 

Tävlingsgrupper: Här spelar de som tävlat regelbundet under en längre period och har tennis som sin huvudsport. Det finns grupp 1 (yngre juniorer) och grupp 2 (äldre juniorer).  Spelaren ska visa stort engagemang för sin tennis och uppvisa tekniskt och taktiskt kunnande. Träningen i denna grupp kräver obligatorisk fysträning. Matchskola är obligatorisk för grupp 1 om inte tränarna säger något annat.

 

Matchskola: Matchträning för de som vill börja tävla i tennis, men också för dem som redan är igång och tävlar. Här erbjuds olika nivåer på grupper och tränarna delar in spelarna i rätt matchskolegrupp. Tanken med matchskola är att lära sig tennisreglerna och få instruktion av tränare hur man kan tänka och spela tennis i matchspel. Även mental träning ingår.

 

Fysträning: Obligatoriskt för tävlingsjuniorer, men alla är välkomna att delta i fysträningen.

Fysträningen bedrivs i tennisklubbens gym och leds av tränare.

Matchskolan i Åhus Tennisklubb

Vi spelar matcherna i tennishallen på fredag- och lördagskvällar, start i oktober,

där föräldrarna turas om att hjälpa till (ca: 1 gång/säsong).
Ansvarig familj serverar fika.  
  
Vid varje tillfälle spelar varje spelare 2 matcher, en match är ett set och tiebreak vid 6-6. 

Det skall vara domare till varje match, föräldrarna agerar som domare.

1 grupp kommer att spela ”Midbollstennis”, där baslinjen flyttas fram.


När ni går hem för kvällen så lämnar ni hallen och alla utrymmen som det var innan
(inga drycker inne på banan förutom vatten).